Младите предприемачи: Георги Къдрев и Imagga

„Предприемачество е да вярваш в нещо значимо и да го преследваш“

ImaggaДнес в обектива застава Георги Къдрев, един от основателите и управител на Imagga.

За себе си казва, че се занимава с програмиране почти откакто се помни.

„Още на около 11 години започнах да изучавам програмиране в ЦУТНТ (Център за ученическо техническо и научно творчество) в Русе, откъдето съм. Това беше нещо като естествено продължение на интереса ми към математиката и електротехниката, който моите родители развиваха у мен още от малък.

По-късно в математическата гимназия продължих да се занимавам с информатика и да участвам и печеля различни надпревари по състезателно и приложно програмиране на регионално и национално ниво.

През 2003 г. започнах да уча информатика във ФМИ на СУ и същевременно да работя.

През 2007 г. година за пръв път ми хрумна идеята за платформа, която да предлага автоматизирано търсене, разпознаване и сравнение на снимки, както и че това може да бъде успешен бизнес“, разказва Къдрев.

„През следващата година заедно с няколко приятели участвахме и спечелихме национално състезание за бизнес планиране. Тогава учех магистратура по „Технологично предприемачество“, отново в във ФМИ на СУ, а също и участвах в програмата на „Джуниър Ачийвмънт“, споделя Къдрев.

През 2008 той участва в програмата „Студентска компания“ където печели второ място на националното състезание „Най-добра студентска компания на България“ със „СтикерАрт“. През 2010, 2011, 2012 и 2013 г. участва в същата програма, но вече като преподавател, част от екипа по технологично предприемачество към СУ. 

„Това е нещо, което ми носи удовлетворението да помагам на младите хора да се престрашават да стартират бизнес и да избягват поне част от грешките, които съм допускал“, казва Къдрев.

„Следващите две години преминаха в много работа „от вкъщи“ в свободното време, за да развиваме платформата заедно с нови членове на екипа, които на практика са съоснователи на компанията във видя, в който е тя днес.

През 2011 г. получихме първото външно финансиране на компанията от гръцкия фонд Openfund, а през 2013 г. – последваща инвестиция от българския LAUNCHub“, разказва Къдрев още от историята на Imagga.

„Предприемачеството е начин на мислене и начин на живот. За мен предприемачество е да вярваш в нещо значимо и да го преследваш, независимо от външните обстоятелства. Успешните предприемачи са тези, които се били достатъчно прозорливи рано да открият възможността да създадат нещо, което носи истинска стойност за много хора, и да имат търпението, изобретателността и постоянството да го реализират“, подчертава той.

На въпроса каква е комбинацията на успеха, Къдрев отговаря, че тепърва започващите свой бизнес трябва да намерят нещо: което на първо място да ги вълнува, на второ – което могат или лесно биха могли да се научат да правят; и на трето – нещо, което носи добро за максимално много хора.

Амбиция, самоосъзнатост, готовност за промяна, страст, оправдано самочувствие, подкрепено от усещането, че правиш нещо значимо – това е рецептата за успеха според него.

Imagga 2

„В момента екипът на компанията е седмина служители (в тази бройка влизат и четиримата основатели). Имаме и двама стажанти, единият от които от Американския университет в Благоевград, а другият от – от „Темпъл Юнивърсити“ във Филаделфия.

Активно работим по технологията си за автоматично тагване (т.е. предлагане на ключови думи) на снимки, и я пакетираме като решение за бизнеси с много снимки, както вече сме направили със съществуващите ни решения за автоматичен анализ на цветове и компoзиция на цифрови изображения.

Клиентската ни база е основно от САЩ и Обединеното кралство и в момента освен справяне с техническите предизвикателства, основната ни задача е да дадем максимална видимост на нещата, които правим пред още по-широка аудитория от потенциални клиенти, каквито има все повече и повече заради „експлозията“ в областта на цифровите изображения, снимани с камери, телефони, мини-устройства и т.н. в последните няколко години“, обяснява още Къдрев.

 

Източник: Vesti.bg, 20 май 2014