От геймъри до създатели на игри: Калоян и Андрей от Essence Ltd.

KaloyanКалоян Златков и Андрей Главчев са хората зад Essence Ltd. – стартираща компания в сферата на онлайн гейминга. Познати са с играта си Battlegrounds of Eldhelm, която е на пазара от няколко години. Сега работят по нова. 

С Калоян обичали от малки компютърните игри – дотолкова, че като ученици не спирали да играят, разказва Андрей. Все пак им е останало време за учене – Андрей сега е програмист, а Калоян – физик.

„Винаги съм искал да работя по свои неща, да правя нещо, което ще радва хората. Сам да го измислям какво е и да го правя, както си преценя. На практика се опитвам да го постигна още от училище.

Май най-вече съм искал да разработвам игри. Реално затова станах програмист“, разказва Андрей.

„С Калоян се запознахме през 2009 г. Оказа се, че е и негова мечта да направи своя игра. Така започна всичко. Тогава си партнирахме с наш общ приятел, Петър. Станахме трима и бързо решихме да направим мега яката игра.

Провалихме се. 

Не мислихме много, захванахме се с нещо прекалено голямо. Опитахме пак и този път ни се получи. Е, вече знаехме някои неща“, казва още той.

kaloyan 2Battlegrounds of Eldhelm Източник: Eldhelm.coм

„Демотивиращо е, когато трябва да зарежеш проект, в който си инвестирал половин година развитие и известно количество средства, както се случи с нашата първа игра – Black Matter.

Трудно беше, когато трябваше да се разделим и с нашия съосновател и приятел Петър, с когото започнахме Essence. Но подходихме правилно, без излишни рискове и оптимизирахме работата си.

В началото инвестирахме основно времето си… без много пари, само най-необходимото.

Първо работихме по Black Matter в свободното си време. Видяхме, че няма да се получи и я спряхме. После работихме в свободното си време по Battlegrounds of Eldhelm. Когато играта показа потенциал, аз минах на половин работен ден. Половин година след това, когато играта започна да се издържа, ѝ се посветих изцяло.

Радвам се, че стана така. Научихме много.

Затова сега имаме големи амбиции с новата си игра, Solar Coherence“, казва Андрей.

„В момента сме на концептуална фаза и прототипираме механиките на новата игра. Кандидатстваме по европейската програма „Медия“ с този проект“, казва още той.

„Battlegrounds of Eldhelm е вече устойчив проект, който си изгради собствена миниобщност. Със Solar Coherence очакваме да надхвърлим многократно успеха на предишната игра, защото в нея вкарваме идеи и виждания, които имахме още през 2009 г., когато създадохме Essence.

Тази игра е много специална за нас.

Наясно сме, че успехът никога не е гарантиран, въпреки че даваме 100% от себе си за реализацията му. 

Ако не се случи както си го представяме, се надяваме да изкараме поне толкова, че да финансираме следващата си игра… И така до победата“, споделя Андрей.

Kaloyan 3Скица за Solar Coherence Източник: SolarCoherence.com

Много упоритост – това според Essence е рецептата за успех.

„Работата ни е екипна, но човек трябва да вярва и в собствените си сили. Започва сам, най-малкото да търси съмишленици. Трябва да знае, че може и да не ги намери лесно. Не трябва да се отказва!

Според мен човек, който е от типа „Ако трябва, и сам ще го постигна“, няма как да не успее!“, казва Андрей.

„Всичко като лидерство, технически умения и т.н. се учи. Затова просто трябва човек малко да си повярва. Предприемачеството разчита много на вярата, че можеш да направиш нещо, с което да промениш своя или нечий друг живот.

След като вярваш – мечтаеш.

А като мечтаеш и вярваш, че можеш да направиш такова нещо, по един или друг начин то се случва“,

говорят оптимистично за предприемачеството от Essence. Припомнят си и времето, когато са прохождали в бизнеса.

„Участвахме в курса „Учебна компания за студенти“ и състезанието Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ на „Джуниър Ачийвмънт“. Беше важно за нас. За пръв път ни се налагаше да отговаряме на въпроси, на които не знаем отговора. Явно преди това не си бяхме задавали правилните въпроси…

Разбрахме, че не сме мислили перспективно.

Преди това нямахме визия за финансовите аспекти, за конкуренцията, за бъдещето на самото ни начинание. Реално не бяхме получавали критика. Най-важното е, че екипът ни узря. Разбрахме кой пасва и кой не в него. Кой е готов да направи всичко за каузата. Сега сме двама.“

Калоян и Андрей съветват тепърва започващите свой бизнес на първо място да не се отказват. А след това да не забравят, че се работи здраво:

„Иска време. При нас отне години.“ 

„Не е нужно да се задълбават прекалено в теория, книги, курсове и обучения. Добре е да не се открива топлата вода, но няма как да се научиш да плуваш, четейки книги…

И най-важното – човек не бива да чака да го осени уникалната идея, а просто да прави това, което обича“, казват момчетата от Essence.

Източник: Vesti.bg, 30 май 2014