Превърнете различията си в предимства

Днес с успешен бизнес, преди 7 години Боян започва подготовката си за предприемачество с помощта на Джуниър Ачийвмънт България

Boyan Yankov

Боян Янков e съосновател и технически мениджър на Уеб Моушън (Web Motion)  – агенция за уеб дизайн и интернет реклама, която предлага иновативни услуги, свързани с цялостното онлайн присъствие на фирми от малкия и среден бизнес. През 2013 г. Уеб Моушън печели две награди в International Computer Art Forum – Computer Space: първо място в категория Уеб дизайн: информация и медии и трето място в категория Уеб дизайн: общество и институции.

Паралелно с това Боян е и докторант Технологично предприемачество в СУ „Св. Климент Охридски” и работи върху създаване на модел за прогнозиране успеха на стартиращите компании в България.

Разказва, че преди 7 години е работел като уеб програмист, харесвал работа си и се справял добре. Поканили го за партньор в стартираща уеб фирма, където придобил известен опит, но след няколко месеца разбрал, че не е толкова лесно, колкото изглежда. “Липсваха ми умения по предприемачество и мениджмънт, всичко за мен беше ново. Дадох си сметка, че ми трябва повече подготовка и записах магистратура по Технологично предприемачество в Софийски Университет”, спомня си Боян.

След време стартира нов бизнес, но този път с по-ясна идея какъв бизнес модел иска да създаде. В партньорство с Ива Мишева, професионалист в областта на маркетинга и продажбите, създават агенция за уеб дизайн и интернет маркетинг Уеб Моушън, която вече 5 години развиват успешно. Различните професионални умения и гледни точки на двамата партньори изграждат конкурентно предимство на компанията в посока цялостно обслужване на клиентите – от разработка на уеб сайтове до тяхната популяризация.

Боян разказва, че по време на магистратурата му една от дисциплините “Учебна компания” го среща с Джуниър Ачийвмънт България и това му помага да научи повече за стартирането и управлението на успешен бизнес.

“Учебна компания” на Джуниър Ачийвмънт ми помогна с усвояването на някои добри практики – разпределението на отговорностите в стартиращата компания, презентирането на продукта и процесът на предлагането му на пазара, казва Боян.

На въпрос как би дефинирал предприемачеството и какви качества трябва да притежава един предприемач, той отговаря:

“Предприемачество е процесът на развиване на един продукт от идеята до пазара, и най-важното в този процес е екипът. Предприемачеството също е мисловна нагласа. Предприемачите притежават умението да откриват възможности, да създават стойност за обществото и да комерсиализират своя продукт”.

Ето и неговият съвет към младите хора, които тепърва мислят да стартират свой бизнес:

“Трябва да пробвате, за да разберете какво е усещането да имаш собствен бизнес. Следвайте добрите практики, но не копирайте всяко нещо от конкурентите или от учебниците. Превърнете различията си в предимства – те ще ви направят силни”.

Боян Янков разказва и за изследването на стартиращи компании в България, по което работи в рамките на докторантурата си. На базата на това изследване, в което са включени 137 компании от България, основните фактори за успех на стартиращ бизнес са:

  • на първо място, компанията трябва да има ясно конкурентно предимство;
  • компанията трябва да притежавя изградена бизнес репутация и добър авторитет, както и разпознаваем бранд;
  • стратегията да бъде така изградена, че компанията да е относително независима от промени във външната среда.

Упоритост, труд и самоусъвършенстване – с тези три думи Боян описва рецептата за успеха. Инвестирайте в образованието си, тъй като това е най-възвръщаемата инвестиция в професионален план, съветва още той.

За Боян Янков България е благоприятна среда, която в момента се развива и има много пазарни ниши за стартиране на нов бизнес.

Източник: Vesti.bg, 15 май 2014